Kiedy suche, zimowe powietrze przedostaje się do naszych domów, często narzekamy na infekcje dróg oddechowych, kaszel, chrypkę czy zapalenie zatok. Dawniej radzono sobie z tym problemem za pomocą mokrych ręczników zakładanych na kaloryfery. Obecnie wystarczy wyposażyć domowy system rekuperacji w nawilżacz kanałowy. Odpowiednio działająca wentylacja mechaniczna zimą to najlepszy sposób na utrzymanie stałej, optymalnej dla naszego zdrowia wilgotności powietrza. ...
W trakcie izolacji społecznej wywołanej pandemią Polacy dużo częściej sięgali po słodkie i słone przekąski oraz napoje energetyczne – wynika z danych aplikacji mobilnej Listonic. W reakcji na negatywne emocje i stres na listy zakupów ze wzmożoną częstotliwością zaczęły trafiać czekolady, żelki czy słodzone napoje owocowe. Pod koniec marca czekoladę planowaliśmy kupić aż 400% częściej niż w poprzednich tygodniach, natomiast ...
Siedzący tryb życia i godziny spędzone przed komputerem nie są sprzymierzeńcami naszego kręgosłupa. Warto zareagować, zanim dolegliwości spowodowane nieodpowiednim ułożeniem ciała dadzą nam się we znaki. szczęście jest wiele możliwości, aby temu przeciwdziałać. Już teraz możesz zadbać o swój kręgosłup podczas snu dzięki ortopedycznej poduszce Aloe Vera marki Wendre. ...
Wystarczy zmiana podstawowych zachowań, aby znacząco zredukować dzienne zużycie wody w Polsce. Nawykiem powinno stać się zakręcanie wody podczas mycia rąk czy zębów, podlewanie roślin deszczówką, zrezygnowanie z kąpieli na rzecz szybkiego prysznica czy też wlewanie mniejszej ilości wody do czajnika. Zdaniem ekspertów konieczna jest troska o środowisko, bo natura wysyła nam coraz bardziej niepokojące sygnały. Wzrost temperatur, bezśnieżne zimy, topniejące lodowce i płonące ...
Na każdym kroku słyszymy, że cukier jest zły. Nie ma chyba osoby, która nie wiedziałaby o jego szkodliwości. Od dzieciństwa powtarza się nam, że cukier powoduje próchnicę zębów, sprzyja nadwadze i otyłości, nie ma żadnych witamin, a produkty go zawierające to tylko puste kalorie. Jednocześnie zasypywani jesteśmy kolorowymi reklamami zachęcającymi do spróbowania coraz to bardziej wymyślnych „pyszności”. Jedne z produktów są ...
Za co kochamy przetwory? Ich przygotowanie przeważnie nie jest pracochłonne, a pysznym smakiem możemy cieszyć się jeszcze po kilku miesiącach, a nawet latach – wystarczy tylko odkręcić słoik! Dzięki temu w środku zimy możemy poczuć aromat słonecznego lipca, a wczesną wiosną zasmakować październikowej dyni. ...
Choć wrzesień zwiastuje powolne nadejście jesieni, to na naszych talerzach wciąż gościć może pełne lato. Stragany i bazarki uginają się bowiem pod paletę pachnących dobrodziejstw natury. Warto je wykorzystać i poeksperymentować w kuchni z mniej oczywistymi zestawieniami smaków. Lekka mieszanka sałat w połączeniu z kurczakiem i sezonowymi owocami stworzy niebanalną kompozycję. Wybierz bogate w witaminy: jeżyny i maliny, dodaj winogrona, ...
Co czwarty Polak od czasu do czasu spożywa roślinne alternatywy mięsa, a 6 proc. robi to regularnie. Za roślinnym trendem podążają burgerownie. Po burgery z zamiennikami mięsa sięgają nie tylko wegetarianie i weganie, lecz także ci, którym zależy na środowisku. Firma MAX Premium Burgers chce, aby do 2022 roku co drugi burger z czerwonym mięsem został zastąpiony opcją z kurczakiem, rybą lub wegetariańską czy wegańską. ...
Maecenas sodales mauris rutrum nonummy donec ultrices est nam eleifend ad proin metus. ...
Większość Polaków uważa, że żyje ekologicznie, jednak nasze działania zazwyczaj sprowadzają się do tych podstawowych, jak segregacja śmieci, oszczędzanie wody i papieru czy niemarnowanie jedzenia. Te wymagające większego zaangażowania są już zdecydowanie rzadziej spotykane. Blisko 90 proc. badanych chciałoby być bardziej eko, ale na przeszkodzie stoją finanse – wynika z badania Gumtree Polska „Polacy a ekologia”. Problemem jest również niska wiedza o ochronie ...