Czy warto pić herbatę?

Brytyjskie five o’clock znają chyba wszyscy. W Niemczech do herbacianego naparu dodaje się mleko. W Rosji króluje mocna czarna herbata. W Chinach prym wiedzie natomiast zielona. Mieszkańcy wielu krajów mają swoje własne herbaciane zwyczaje i rytuały, a jakie warto wprowadzić w swoim domu? Czy herbata ma korzystny wpływ na zdrowie? Jak ją przygotować? Wyjaśniamy.

Czy warto pić herbatę?

Zdecydowanie tak! Wśród podstawowych korzyści dla zdrowia, które gwarantuje regularne picie herbaty najczęściej wymienia się: zmniejszenie ryzyka chorób serca, zwiększenie koncentracji, obniżenie cholesterolu czy ochronę przed miażdżycą. Herbata przynosi jednak nie tylko korzyści dla zdrowia, lecz także dla cery. Związki zawarte w wyciągu z herbaty, zwłaszcza z zielonej, spowalniają procesy starzenia i poprawiają kondycję skóry. Po wypiciu herbaty jesteśmy także bardziej orzeźwieni, a to za sprawą zawartej w niej kofeiny. Należy pamiętać, by wybierać herbatę pozbawioną syntetycznych dodatków zapachowych i szkodliwych substancji. Tylko naturalne produkty pozwolą nam osiągnąć najwięcej pozytywnych efektów. Herbatę dobrej jakości znajdziesz an stronie: AleEko.pl.

Czarna czy zielona?

Dwa najpopularniejsze rodzaje herbaty w naszym kraju to oczywiście czarna i zielona. Zwłaszcza ta ostatnia zdobywa z każdym rokiem coraz więcej zwolenników. I nic dziwnego, ponieważ uważana jest za najzdrowszą spośród wszystkich odmian herbaty. Zielona herbata zawiera wiele substancji m. in.: żelazo, sód, fosfor, wapń, aminokwasy, a nawet witaminy: B1, B2 oraz K. Związki w niej zawarte mają dobroczynny wpływ na wątrobę, na serce i na układ odporności. Dzięki właściwościom przeciwpróchniczym napar z zielonej herbaty pozytywnie wpływa na zęby. Herbata zielona cieszy się także dużą popularnością wśród osób stosujących dietę, ponieważ wspomaga odchudzanie. Co istotne, zielona herbata dostępna jest w sklepach w wielu wersjach smakowych np. z dodatkiem imbiru, jaśminu, cytryny, mięty, jeżówki czy pokrzywy. Każdy znajdzie więc coś dla siebie.

Czy tylko zielona?

Pice zielonej herbaty przynosi najwięcej korzyści dla zdrowia, ale nie oznacza to, że powinniśmy zrezygnować z picia naparów z pozostałych odmian. Czarna herbata także ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia. Obecne w niej substancje wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu i działają pobudzająco. Nie można jednak przesadzać z ilością tej herbaty, ponieważ zawiera bardzo dużo teiny. Po czarną herbatę nie powinno się sięgać częściej niż 2-3 razy na dzień.

Co z pozostałymi odmianami?

Oprócz dwóch najpopularniejszych odmian herbaty znanych jest jeszcze kilka innych. Biała stanowi źródło witaminy C, żółta pozytywnie wpływa na układ trawienny, a czerwona reguluję przemianę materii. Co jakiś czas warto zatem sięgać po każdą z nich.

Czy herbata jest dla każdego?

Z herbatą nie można przesadzać. Osoby zdrowe nie powinny pić więcej niż 4-5 filiżanek dziennie. Przy schorzeniach wątroby, przełyku czy trzustki trzeba być jeszcze bardziej ostrożnym i zrezygnować z mocnych naparów. Najlepiej więc skontaktować się ze specjalistą, by ustalić czy nie ma żadnych przeciwwskazań do picia herbaty w przypadku zmagań z określoną chorobą.

Jak parzyć herbatę?

Technika parzenia herbaty zależy od jej odmiany i od naszych potrzeb. Herbatę czarną należy parzyć ok. 1,5 minuty, ale jeżeli chcemy zneutralizować właściwości pobudzające trzeba odczekać dłużej niż 3 minuty. Taki napar nas zrelaksuje, więc dobrze sięgać po niego wieczorem. Długo parzoną herbatę można rozcieńczyć wodą, by uniknąć gorzkiego posmaku. Z kolei zieloną herbatę należy parzyć przez trzy minuty w ok. 75 stopniach Celsjusza. Herbata jest już właściwie gotowa, ale możemy nieco urozmaicić smak poprzez dodanie cynamonu, imbiru, soku owocowego, miodu czy goździków.

Herbata znana jest na świecie od tysiącleci i wielokrotnie podkreślano jej właściwości zdrowotne. Jeżeli zakupisz herbatę dobrej jakości, odpowiednio ją zaparzysz i będziesz pić ją z umiarem, po pewnym czasie dostrzeżesz wiele pozytywnych efektów.