Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wrzesień przyniósł nam nieprawdopodobnie obfity urodzaj grzybów. Prawdziwki, kozaki, podgrzybki, rydze, kanie… wprost wysypują się z koszyków grzybiarzy. Doświadczeni zbieracze nie mają problemów z rozpoznaniem grzybów, choć bywają też chwile wahania. Dlatego też przygotowałam krótki i prosty poradnik: jak odróżnić jadalne grzyby od trujących? Jak znakomita większość z nas wie, zbierane i ogromnie cenione przez nas grzyby posiadają ogrom „sobowtórów” – trujaków, zmylaków – które po zjedzeniu mogą okazać się niebezpieczne, a nawet śmiertelne dla człowieka. Jak odróżnić dobre grzyby od tych złych? Poznajcie kilka prostych porad.

Najpopularniejsze jadalne grzyby i ich trujące „sobowtóry”

1. Kurka, czyli pieprznik jadalny a lisówka pomarańczowa

Kurka posiada krótki, gruby i przysadzisty trzonek oraz sztywne żeberka (fałdy), lisówka pomarańczowa natomiast ma cienką, pomarańczową nóżkę i cienkie, delikatne żeberka.

2. Czubajka kania a muchomor sromotnikowy

Kania posiada wyraźny garb na kapeluszu, a jego powierzchnia pokryta jest przyrośniętymi, odstającymi łuseczkami, natomiast kapelusz muchomora jest płaski i gładki. U kani łatwo oderwać kapelusz od trzonu, a jej pierścień jest ruchomy – muchomor ma przyrośnięty trzon do kapelusza, a jego pierścień jest strzępiasty i nie da się go przesunąć. Trzonek muchomora posiada pochewkę, u kani jej nie ma.

3. Mleczaj rydz a niejadalny mleczaj wełnianka

Rydz posiada zielono-pomarańczowe kręgi na kapeluszu, natomiast kręgi u wełnianki są wyraźnie ciemniejsze. Rydz posiada pomarańczowy miąższ oraz wydziela sok w takim samym kolorze, zaś wełnianka ma i miąższ i sok w kolorze białym.

4. Pieczarka polna a trujący muchomor jadowity

Blaszki pieczarki po pewnym czasie brązowieją, natomiast blaszki muchomora jadowitego zawsze są białe. Poza tym różnica między grzybami jest tak znikoma, iż lepiej pozostawić ich zbieranie wprawionym grzybiarzom.

5. Borowik szlachetny a goryczak żółciowy

Borowik posiada śliski kapelusz, u goryczaka zaś pokryty jest on meszkiem, a jego trzonek pokrywa brązowa siateczka. Goryczak wprawdzie nie jest trujący, lecz jego gorzki smak skutecznie wyklucza go jako grzyba jadalnego.

6. Opieńka miodowa a maślanka wiązkowa

Kapelusz opieńki posiada miodowy kolor i drobne łuseczki, zaś maślanka ma ceglastoczerwony kapelusz z białymi łuseczkami.

W razie jakichkolwiek wątpliwości co do identyfikacji grzyba – najlepiej jednak pozostawić go w lesie – w trosce o swoje zdrowie i życie.
Udanego grzybobrania!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kurki? Poznaj 5 ich wspaniałych właściwości

Jak ogrzać organizm od środka?

Źródło: Hans E. Laux: Atlas grzybów jadalnych i trujących.