Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Na temat grzybów i grzybobrania krąży wiele mitów, istnieją przysłowia i porzekadła o tych cudownych tworach natury. Dawniej były one definiowane jako organizmy gąbczaste. Traktowano je jako wydzieliny gleby lub drzew, nieopodal których rosły. Następnie stały się „roślinami pozbawionymi chlorofilu.” Nauka o grzybach zwana jest mykologią, czyli elementem składowym botaniki. Co kryją w sobie grzyby? Co jest prawdą, a co mitem? Zapraszam do artykułu.

Fakty na temat grzybów

1. 60 tysięcy gatunków grzybów

Na świecie rośnie ponad 60 tysięcy gatunków grzybów, z czego znakomita większość jest mikroskopijnych rozmiarów. Dużych grzybów, czyli tych, które możemy zauważyć gołym okiem, jest ok. 6,5 tysiąca.

2. Grzyby są cudzożywne, tzn. żywią się kosztem innych organizmów.

Grzyby należą do organizmów żywiących się kosztem innych organizmów – żywych lub martwych.

3. Grzyby przez nas zbierane to tzw. „owoce grzybni”.

W owocnikach wytwarzane są zarodniki grzybów, służące do ich rozmarzania.

4. Wśród grzybów blaszkowych i gąbczastych znajdują się gatunki jadalne i trujące

Tego faktu akurat nikomu nie trzeba tłumaczyć.

5. Nie należy zbierać bardzo młodych grzybów, szczególnie blaszkowych.

W przypadku młodych grzybów bardzo łatwo można się pomylić i za jadalny grzyb uznać trującego.

6. Czasem ciężkie zatrucia powodują grzyby jadalne

Fakt i to bardzo częsty fakt. Źle przechowywane, nadpsute grzyby mogą powodować ciężkie zatrucia. Poza tym żadnych grzybów nie powinno się podawać dzieciom przynajmniej do ukończenia 3 lat. Wielu pediatrów jest też zdania, iż grzyby można wprowadzić do diety dziecka dopiero po 12-14 roku życia.

Mity na temat grzybów

1. Wszystkie muchomory są trujące.

Mit. Niektóre muchomory są jadalne, ale po odpowiednim przygotowaniu.

2. Goryczak żółciowy to szatan.

Mit. Goryczak nie jest szatanem. Grzyb ten nie jest nawet trujący. Uznany został za niejadalny wskutek gorzkiego smaku.

3. Jak znajdzie się pierwszego grzyba to trzeba przetrzeć nim oczy, żeby wyostrzyć wzrok.

Mit. Nawet zabawny mit.

4. Trzeba chodzić ze schowanym nożykiem, ponieważ grzyby się chowają.

Mit. Żaden nożyk nie ma wpływu na ilość zebranych grzybów.

5. Wszystkie muchomory mają kropki.

Mit. Kolejny zabawny mit.

6. Wszystkie grzyby z blaszkami są niejadalne.

Mit. A kanie, boczniaki, kurki i opieńki?

7. Żeby zebrać grzyby – na grzybobranie trzeba jechać wcześnie rano.

Mit. Oczywiście, poranne grzybobranie sprzyja większym zbiorom, ale możemy się na nie wybrać również po południu i cieszyć się równie udanym zbiorem.

8. Jeśli grzyb jest nadjedzony przez ślimaka – jest on dobry również dla ludzi.

Mit. Pamiętajmy, że zwierzęta to nie ludzie i to, co dla nich jadalne, dla nas często okazuje się trujące, a nawet prowadzi do śmierci.

9. Jeśli włożysz srebrną łyżeczkę do gotujących się grzybów i zabarwi się na czarno – to jest wśród nich grzyb trujący.

Mit. Łyżeczka zmienia kolor ze względu na obecność siarki w grzybach, zarówno jadalnych i trujących.

10. Jak jest ogromny wysyp grzybów – to będzie wojna

Podobno przed II wojną światową był ogromny wysyp grzybów, w zeszłym roku też, ale może to kwestia „dobrej zmiany”…

11. Ile orzechów na drzewie – tyle grzybów w lesie

Legenda mówi że muchomor czerwony służył kiedyś do trucia much. Stąd jego nazwa muchomor.

12. Grzyby są trujące, jeśli mleko, które do nich wlejemy – zważy się.

Mit. Zakwaszenie mleka powoduje pepsyna i kwasy organiczne znajdujące się tak w grzybach jadalnych, jak i w trujących.

13. Alkohol niweluje działanie toksyn zawartych w grzybach.

Mit. Nawet bardzo mocny alkohol nie jest w stanie zniwelować toksyn zawartych w grzybach. Poza tym grzybów w ogóle nie można łączyć z alkoholem, ponieważ ścina on białko w nich zawarte. Przez to grzyby stają się o wiele bardziej ciężkostrawne, a taki posiłek może się skończyć nawet w szpitalu.

14. Wszystkie trujące grzyby mają nieprzyjemny zapach i smak.

Mit. Niektóre muchomory pachną ładnie i smakują wybornie, ale ten ostatni raz…

15. Gdy cebula dodana do grzybów ściemnieje – to znaczy, że są one niejadalne.

Mit. Cebula zawsze ciemnieje dodana do grzybów, ale nie ze względu na truciznę, ale na barwniki w nich obecne.

16. Ugotowane grzyby są wspaniałą potrawą dla dzieci, pełną witamin i mikroelementów.

Mit. Oczywiście grzyby zawierają w sobie witaminy i minerały, lecz ze względu na to, iż są ciężkostrawne – nie powinny być podawane dzieciom i osobom starszym.

Przysłowia na temat grzybów:

  1. Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz.
  2. Dwa grzyby w barszcz to za dużo.
  3. Na grzyby i raki chodzą same próżniaki.
  4. Grzyby śnią się na chorobę.
  5. Grzyby rosną po pełni księżyca.
  6. Dobry grzyb jak jest halny, wzmaga popęd seksualny.
  7. Lepszy rydz niż nic.
  8. Wziąć do lasu kromkę chleba dla leszego i kosz pełen.

A jaka jest najpopularniejsza piosenka o grzybach?
Jeśli znacie inne fakty i mity na temat grzybów oraz przysłowia i porzekadła – koniecznie się z nami podzielcie – pisząc komentarz lub maila.
Udanego grzybobrania!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść grzyby?

Jak odróżnić najpopularniejsze grzyby jadalne od trujących?

Dlaczego warto jeść kurki?

Źródła: wiedza własna, michalak.biz.pl, idzemy.nagrzyby.pl, poradnikzdrowie.pl, se.pl, zdrowie.gazeta.pl, wypowiedzi grupowiczów z grupy „Grzyby, grzybiarze, grzybobranie”, „Sympatycy portalu www.nagrzyby.pl”, „Grzyby w Polsce”.