Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Schyłek lata i początek jesieni zaskoczyły nas niezwykle obfitym urodzajem grzybów. Zwolennicy grzybobrania pojawili się w lasach i zebrali imponujące ilości. Co, oprócz smaku, dają nam grzyby? Jakie są ich właściwości zdrowotne? Dlaczego warto jeść grzyby? Zapraszam do artykułu.

Co kryją w sobie grzyby – poznaj ich właściwości zdrowotne:

  • zawierają w sobie dużo wody – 70-90%,
  • posiadają dużo białka, którego najwięcej znajdziemy w młodych pieczarkach, borowikach i… purchawkach. Najwięcej jednak białka znajdziemy w pieczarkach hodowlanych – posiadają one nawet 44% białka w stosunku do całego grzyba. Natomiast suszone borowiki zawierają w sobie prawie 2x więcej białka niż mięso wołowe. Oczywiście nie jest to pełnowartościowe białko, jednak jest ono lepiej trawione aniżeli to pochodzące z produktów roślinnych.
  • źródło witamin – grzyby zawierają w sobie witaminy z grupy B, wit. PP, wit. A, D oraz wit. C,
  • źródło mikroelementów – potasu i magnezu, które pozytywnie wpływają na przemianę materii w organizmie, jednakże grzyby zawierają w sobie nie tylko te dobre pierwiastki, ale wchłaniają też ze środowiska pierwiastki niepożądane – ołów, rtęć i arsen. Dlatego też nie zbierajmy grzybów w pobliżu ruchliwych szos.
  • chronią przed chorobami – np. boczniak ostrygowaty posiada właściwości antynowotworowe oraz obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • grzyby dla osób na diecie – są one idealne dla tych, co chcą zgubić dodatkowe kilogramy – grzyby składają się niemal w 90% z wody i posiadają niewiele kalorii (35-50 kcal w 100 g), a ponadto dają uczucie sytości, dlatego też są doskonałym składnikiem diety osób odchudzających się,
  • zawierają chitynę – jest ona odpowiednikiem celulozy, która jest odpowiednikiem błonnika,
  • są ciężkostrawne – ze względu na zawartość celulozy i chityny – dlatego też nie powinny ich spożywać dzieci oraz osoby mające problemy z nerkami, wątrobą i przewodem pokarmowym.

Zobacz też:

Jak odróżnić najpopularniejsze grzyby jadalne od trujących?

Dlaczego warto jeść kurki? Poznaj 5 ich wspaniałych właściwości

Źródła: wiedza własna, ekologia.pl.