Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Mijamy go niemal codziennie. Ba! Przestrzegamy swoje dzieci, by nie jadły jego owoców. Grozi zatruciem i odstrasza zapachem. Częstokroć jest dla nas chwastem, tak powszechnie tępionym. Czarny bez… Co w sobie kryje? Jakie wspaniałe właściwości zdrowotne posiadają sok i syrop z czarnego bzu?

Czarny bez – co to takiego?

Czarny bez (łac. Sambucus nigra L.), inaczej zwany bzowiną, bziną, bzem lekarskim, buziną, bzem aptekarskim, gołębią pokrzywą lub hyćką. Uważany jest za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Pochodzi z rodziny piżmaczkowatych (Adoxaacae). Roślina ta jest szczególnie rozpowszechniona w krajach europejskich, w Polsce uważana za pospolitą. Czarny bez jest rośliną leczniczą, jadalną, kosmetyczną i ozdobną. Niedojrzały – bywa trujący. Z jego owoców przygotowuje się sok, z kwiatów – syrop lub napar – wszystkie o podobnym, zdrowotnym działaniu.

Co kryje w sobie sok, syrop i napar z czarnego bzu? Poznaj 6 wspaniałych właściwości:

1. Zwalcza kaszel, gorączkę i wzmacnia odporność

Zarówno sok, jak i syrop z czarnego bzu znane są ze swoich właściwości przeciwgrypowych i przeciwprzeziębioniowych. Herbata z dodatkiem soku lub syropu z czarnego bzu działa napotnie i koi nerwy oraz jest także wspaniałym remedium na katar i inne nieżyty górnych dróg oddechowych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C – sok ten skutecznie wzmacnia odporność organizmu.

2. Działa przeciwzapanie

Czarny bez w postaci odwaru stosuje się w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, przy zapaleniu migdałków i krtani. Jako składnik maści – leczy owrzodzenia i odmrożenia skóry.

Odwar z kwiatów czarnego bzu:

  • 50 g kwiatów czarnego bzu.
    Gotować odwar przez ok. 5 min. Tak sporządzonym płynem należy płukać jamę ustną.

3. Działa przeciwalergicznie

Zarówno napar, jak i nalewka z czarnego bzu posiadają właściwości przeciwalergiczne – łagodzą objawy kataru siennego oraz alergicznego zapalenia spojówek.

4. Odtruwa organizm

Sok i syrop z czarnego bzu działają moczopędnie (wspomagają leczenie chorób układu moczowego) i napotnie, pobudzają do pracy wątrobę oraz działają lekko przeczyszczająco – dzięki czemu odtruwają nasz organizm oraz usuwają z niego toksyny i inne niebezpieczne produkty przemiany materii.

5. Zwalcza cellulit i wspomaga odchudzanie

Czarny bez jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia tkankę łączną oraz wzmaga produkcję włókien kolagenowych, dlatego też regularne picie soku oraz masowanie ciała olejkiem z bzu pomaga skutecznie zwalczyć cellulit. Ze względu na jego właściwości przeczyszczające – polecany jest przy dietach odchudzających.

6. Silny antyoksydant

Owoce czarnego bzu są najbogatszym źródłem antyoksydantów – antocyjanów, dlatego też picie soku i syropu z bzu pomoże zwalczyć wolne rodniki, przyczyniające się do starzenia organizmu i tym samym dłużej zachować młodość.

Czarny bez – ciekawostki

Staropolscy medycy zalecali korę drzewa:

  • skrobaną od góry do dołu – jako środek wymiotny,
  • natomiast od dołu do góry – daje efekt przeczyszczający.

Jak zrobić sok z owoców czarnego bzu?

  1. Owoce czarnego bzu należy wrzucić do garnka i gotować do momentu, aż puszczą sok.
  2. Następnie rozgniatamy je i odsączamy do innego garnka (np. przez gazę).
  3. Dodajemy miodu (1:10), czekamy do zagotowania i przelewamy do ciemnych butelek.

Jak pić sok z czarnego bzu?

Zaleca się pić szklankę rozcieńczonego soku 2-3 razy dziennie w stanach przeziębienia, przy problemach trawiennych oraz przy nerwobólach.
Soku nie należy podawać dzieciom poniżej 2 roku życia. W żadnym wypadku nie jeść niedojrzałych, surowych owoców – grozi zatruciem.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

1. Zbieramy kwiaty bzu w suchy, pogodny dzień – najlepiej rano.
2. Baldachy odkładamy na godzinę w cieniu, by pozbyć się owadów.
3. Odcinamy ogonki i suche fragmenty rośliny.
4. Zalewamy kwiaty wrzątkiem i dodajemy sok z cytryny.
5. Po przestygnięciu – sok wkładamy do lodówki na dobę.
6. Odcedzamy, dodajemy cukier i gotujemy.
7. Przelewamy do małych słoików i pasteryzujemy przez 15 min.
Syrop można dodawać profilaktycznie do herbaty lub lemoniady, a także przy przeziębieniu, grypie i przy dolegliwościach żołądkowych.

Zobacz też:

5 ziół, które pomogą ci schudnąć i zaoszczędzić

7 powodów, dla których warto pić sok z pokrzywy

7 wspaniałych zastosowań babki lancetowatej

Źródła: wiedza własna, poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl.