Prawie 9 na 10 mieszkańców Polski uważa, że zmiana klimatu jest zagrożeniem dla przyszłości planety i może doprowadzić do katastrofy ekologicznej, a 88% uznaje, że jest ona spowodowana działalnością człowieka. Jednak tylko 26% respondentów zmienia swoją dietę na korzystniejszą dla środowiska, ograniczając spożycie mięsa i produktów nabiałowych na rzecz produktów roślinnych – pokazują wyniki badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – ...

Uzupełni płyny lepiej niż… woda, jego smak zachwyca, a zawarte w nim witaminy i minerały „zasilą” cały organizm. Mało kto wie, że sok z arbuza możesz wycisnąć razem ze skórką, która także jest dla nas źródłem korzystnych składników odżywczych. ...

Gdy za oknem upał, szukamy wielu sposobów na ochłodę i orzeźwienie. W takie dni warto sięgnąć po coś, co ugasi nasze pragnienie, a jednocześnie będzie dobroczynnie wpływało na nasz organizm. Właśnie takim napojem jest maślanka, czyli fermentowany napój mleczny. Możemy jej użyć do obiadów, deserów, ale również do koktajli. W połączeniu z owocami, będzie tworzyła niepowtarzalną kompozycję smaków. Jakie właściwości ...

Jakie owoce najbardziej kojarzą się z tropikalną wyspą? Zdecydowanie ananasy i kokosy! Ananasy występują głównie w krajach Ameryki Południowej oraz na Hawajach. Ich soczysty miąższ ma przyjemny i orzeźwiający smak i zapach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs (np. w kontrowersyjnej dla niektórych pizzy hawajskiej), drinków (np. Pina Colada) czy sałatek. Świetnie smakuje również w deserach i wypiekach. Jednym ...

A gdyby tak na grilla przygotować szaszłyk z krewetek, a karkówkę zastąpić aromatycznym, rybnym stekiem? Odkryj nowy wymiar grillowania ze świeżymi produktami prosto z portu! ...

Jak co roku, wraz z nadejściem maja, w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy, który stał się już poniekąd elementem naszej kultury jedzenia i spotkań towarzyskich, a czasem wydawać by się mogło, że nawet narodowym hobby. Miłośnicy grillowanych potraw zacierają ręce, by wraz z kolejnym weekendem ponownie wrzucić coś na ruszt. W ostatnich latach do grona uwielbianych kiełbasek, szaszłyków, karkówki dołączyły ...

22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi. Jest to wyjątkowa okazja do tego, by choć przez moment zastanowić się nad tym, jaki jest nasz wkład w kondycję planety, a także jaka przyszłość stoi przed nami w obliczu zachodzących zmian klimatycznych. Z tej okazji należy podkreślić, że każdy z nas ma wpływ i nawet najmniejsze codzienne decyzje mogą pozytywnie oddziaływać na otaczający nas ...

O korelacji między tym co jemy, a naszym samopoczuciem wiadomo od zawsze. Składniki odżywcze zawarte w warzywach i owocach pozytywnie wpływają na cały nasz organizm, a wiosną mamy szczególną potrzebę dostarczenia sobie mikro- i makroelementów, których może brakować w zimowej diecie. Sezonowe produkty pozwolą uzupełnić braki, a przy okazji zapewnią nam dużo energii i sprawią, że naprawdę poczujemy się lepiej. ...

Jeśliby zapytać ludzi, które urządzenie w ich domu mogłoby być bardziej zaawansowane technologicznie, kuchenka gazowa pewnie nie znalazłaby się na szczycie ich listy. Dlaczego? Ponieważ większość z nas używa swoich kuchenek prawie codziennie. Przez lata, a czasem nawet dziesięciolecia, przywykliśmy, że działają tak, a nie inaczej. Na szczęście, są firmy, które  inspirowane technologią wychodzą poza utarte schematy i chcą dostarczać ...

Kuchnia to pomieszczenie, gdzie projektowe niedociągnięcia i niewykorzystane przestrzenie przypomną o sobie co najmniej kilka razy dziennie. Jej układ i zastosowane meble mają znaczenie szczególnie wtedy, gdy jest niewielka. ...