Każdy, kto zaczynał przygodę ze sportem i budowaniem sylwetki, na pewno zadawał sobie pytanie, jaką odżywkę białkową powinien wybrać. Odżywka białkowa to podstawowy suplement większości osób, które trenują na siłowni. Ten proteinowy proszek jest niezbędny do budowy i rozwoju masy mięśniowej. Dlatego każdy producent suplementów dla sportowców (ale nie tylko) ma w swojej ofercie różnorakie odżywki białkowe w wielu czasami zaskakujących smakach. Podczas gdy smak całkowicie zależy od naszych preferencji i upodobań, większy problem pojawia się kiedy musimy wybrać pomiędzy rodzajami białka. Czym się różnią najpopularniejsze rodzaje białka – koncentrat i izolat, oraz jakie są ich zalety – tego dowiesz się w tym artykule.
Koncentrat białka – Whey Protein Concentrate – czym jest?
Koncentrat białka powstaje z serwatki w wyniku ultrafiltracji. W serwatce znajdują się wszystkie niezbędne aminokwasy. Koncentrat zawiera około 60-80% czystego białka, a oprócz tego tłuszcze i cukry. Posiada dobry, słodki smak oraz dobrze się rozpuszcza w wodzie lub mleku. Pomaga utrzymać masę mięśniową lub wspiera rozbudowę mięśni. Ma szerokie, uniwersalne zastosowanie.
Zalety i wady koncentratu białka serwatki – WPC
Niewątpliwą zaletą koncentratu białka serwatki jest dobry stosunek jakości do ceny. Przystępna, relatywnie niska cena sprawia, że wielu producentów swoje odżywki białkowe opiera właśnie na koncentracie. Jest to również najczęściej wybierany rodzaj białka.
Koncentrat cechuje jednak gorsza przyswajalność w porównaniu do pozostałych rodzajów białka. Ma wydłużony czas wchłaniania wartości odżywczych i aminokwasów.
Izolat białka – Whey Protein Isolate – czym jest?
Izolat białka serwatki różni się od wyżej wymienionego koncentratu lepszą filtracją białek podczas procesu wytwarzania. Bardziej zaawansowana technologicznie metoda mikrofiltracji powoduje, że w izolacie otrzymujemy lepszy profil aminokwasowy i więcej białka (90%), a także mniejszą ilość cukru i tłuszczów niż w przypadku WPC. Niska temperatura wytwarzania zapobiega utracie ważnych bioaktywnych składników.
Zalety i wady izolatu białka serwatki – WPI
WPI charakteryzuje się wysoką przyswajalnością i bardzo dobrą rozpuszczalnością. Proces trawienia jest sprawniejszy, dzięki czemu następuje szybsze wchłanianie aminokwasów w organizmie. Izolaty białka mają jednak znacznie wyższą cenę niż koncentraty.
Izolat czy koncentrat – podsumowanie
Zarówno izolat jak i koncentrat są dobrym źródłem białka niezbędnego w diecie każdego sportowca. Jednakże izolat białka (WPI) jest korzystniejszy ze względu na wysoką przyswajalność, krótszy czas wchłaniania i wyższą zawartość białka. Mniejsza ilość węglowodanów (w tym cukrów) i tłuszczu niż w przypadku koncentratu jest niekwestionowaną zaletą, zwłaszcza jeśli chodzi o osoby na redukcji lub dążące do utraty zalegającej tkanki tłuszczowej.
Koncentraty białka serwatki są natomiast polecane osobom, które dążą do rozbudowy masy mięśniowej. Większa ilość węglowodanów i tłuszczy będzie dodatkowym wsparciem podczas budowania tkanki mięśniowej. Co więcej, koncentraty mają niższą cenę niż izolaty, dlatego jeśli chcesz zaoszczędzić fundusze na zakup innych odżywek – zdecyduj się na koncentrat.
Jeśli szukasz odżywki białkowej zajrzyj do sklepu MusclePower.pl i znajdź koncentrat lub izolat idealny dla siebie.
Leave a Reply