Oprócz miodu, kiszonek, warzyw i owoców to właśnie także rośliny oleiste zasługują na miano „superfoods”. Ich nasiona, pestki czy owoce, poddane tłoczeniu w temperaturze niższej niż 35 stopni Celsjusza, są źródłem oleju, który zachowuje ich naturalny smak oraz moc zdrowotnych walorów. Dzięki tłoczeniu na zimno, oleje są bogate w cenne dla zdrowia składniki, takie jak: kwasy Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Niefiltrowane i nierafinowane oleje, wytwarzane ręcznie z zachowaniem najwyższej staranności procesu i przy stałej kontroli jakości, to płynne złoto, które – podobnie jak miód – doskonale wpływa na zdrowie i samopoczucie. Warto je włączyć do codziennej diety, szczególnie w okresie przesilenia jesienno-zimowego.
Należy jednak pamiętać, że oleje tłoczone na zimno nie są przeznaczone do smażenia lub innej obróbki termicznej.
Można je natomiast spożywać jako dodatek do ciepłych dań. Idealnie komponują się z gotowanymi i świeżymi warzywami, jako składnik zimnych sosów, np. domowego pesto lub pasty twarogowej.
Wśród oferowanych przez Manufakturę Rodziny Sadowskich olejów dostępne są te popularne, które mają swoje stałe miejsce w kuchni, takie jak: olej rzepakowy czy lniany, jak również te mniej znane, lecz bardzo cenne dla zdrowia, jak: olej z ostropestu, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, olej konopny oraz olej z pestek dyni.
OLEJ Z WIESIOŁKA
Cena: 58 zł / 250 ml |
|
OLEJ LNIANY
Cena: 17 zł / 250 ml |
|
OLEJ RZEPAKOWY
Cena: 13,50 zł / 250 ml |
|
OLEJ Z OSTROPESTU
· reguluje pracę wątroby i nerek, skutecznie oczyszczając je z toksyn –
Cena: 34 zł / 250 ml |
|
OLEJ Z CZARNUSZKI
Cena: 58 zł / 250 ml |
|
OLEJ Z PESTEK DYNI
Cena: 58 zł / 250 ml |
|
OLEJ KONOPNY
Cena: 38, 50 zł / 250 ml |
Leave a Reply