Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Czasem wystarczy jedynie odrobina chęci i pomysłowości, by z niczego powstało coś smacznego.
Jak zrobić paprykarz wegetariański? Jakie właściwości zdrowotne posiada? Poznajcie mój prosty przepis.

Paprykarz wegetariański – przepis

Składniki:

  • 1 torebka ryżu (może być zwykły lub np. basmati),
  • 3 średnie pomidory,
  • 2 średnie papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • dodatki – do paprykarza można dodać też nasiona chia, czarne oliwki oraz nasiona czarnuszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy według przepisu.
  2. Kroimy cebulę, paprykę i pomidory – podsmażamy na oliwie.
  3. Do warzyw dodajemy drobno pokrojony czosnek.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie szczyptą bazylii i oregano).
  5. Podsmażone warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem i surowym jajkiem.
  6. Pieczemy ok. godziny.
    Paprykarz wegetariański jest wspaniałym dodatkiem do kanapek.

Paprykarz wegetariański – właściwości zdrowotne:

1. Ryż basmati

2. Papryka czerwona

  • jest bogatym źródłem flawonoidów, wit. A, E i C oraz mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu i żelaza,
  • zawiera w sobie likopen posiadający właściwości antynowotworowe,
  • zwiększa libido,
  • rozrzedza krew,
  • ułatwia koncentrację,
  • jest niskokaloryczna,
  • przyspiesza przemianę materii.

3. Pomidory

  • zawierają likopen – silny przeciwutleniacz,
  • zapobiegają miażdżycy i zawałom,
  • obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu we krwi,
  • działają moczopędnie,
  • wzmacniają odporność – dzięki zawartości wit. C,
  • wspomagają trawienie,
  • są niskokaloryczne (18 kcal w 100 g),
  • poprawiają pracę układu nerwowego.

4. Cebula

  • działa bakteriobójczo,
  • wzmacnia odporność – dzięki zawartości wit. C,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka,
  • zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu oraz obniża poziom cholesterolu,
  • poprawia trawienie, przeciwdziała zaparciom,
  • jest naturalnym antybiotykiem.

5. Czosnek

  • jest naturalnym antybiotykiem,
  • określany jest jako superfood (superżywność),
  • jest bogatym źródłem flawonoidów, aminokwasów, saponiny, wit. B1, B2, PP, C, A oraz mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, kobaltu, chromu i niklu,
  • zawiera allicynę,
  • pomaga zwalczyć infekcję,
  • chroni przed zawałem i udarem,
  • wspomaga trawienie,
  • niszczy pasożyty jelit,
  • działa antynowotworowo,
  • odmładza.

Zobacz też:

Wegetariański pasztet z cukinii

Wegetariański pasztet orkiszowy

Źródła: wiedza własna, poradnikzdrowie.pl.