Pełne zdrowia życie z wyciskarką wolnoobrotową

W obecnych czasach coraz więcej osób dba o zdrowie swoje, swoich najbliższych oraz planetę, na której życie. Styl życia zero waste również przyczynił się do propagowania bardziej ekologicznych rozwiązań, nie tylko w zakresie produkcji odpadów, ale i dbałości o zdrowie. W trend świetnie wpisują się wyciskarki wolnoobrotowe. Dzięki nim uzyskasz sok pełen witamin, bez generowania niepotrzebnego plastiku.

Jak działają wyciskarki wolnoobrotowe?

Wyciskarka wolnoobrotowa swoją budową i sposobem działania różni się od innych tego typu urządzeń, a z sokowirówką nie ma nic wspólnego. Wyciskarki nie są wyposażone w noże, a składniki, z których powstaje sok, są miażdżone, dzięki czemu większość wartości odżywczych pozostaje w przygotowanym soku. Następnie mus zostaje przeciśnięty przez sitko. Należy pamiętać, że powstałe soki są dużo gęstsze i lepsze w smaku od zwykłych kupionych w sklepie lub powstałych przy pomocy sokowirówki. Napoje konsystencją przypominają smoothie. Są w pełni ekologiczne, zdrowe i pełne składników odżywczych. Zaleca się, aby przygotowane soki były przetrzymywane w lodówce jedynie 24 godziny. Klienci do wyboru mają wyciskarki wolnoobrotowe jednoślimakowe pionowe i poziome oraz dwuślimakowe. Wybór uzależniony jest od potrzeb i indywidualnych preferencji kupującego.

Wyciskarka wolnoobrotowa i jej zalety

Wyciskarki wolnoobrotowe mają mnóstwo zalet. Do najważniejszych należy powolne miażdżenie warzyw i owoców, przez co ich struktura komórkowa nie zostaje naruszona. Ma to duże znaczenie w kontekście zdrowotnym. Smoothie i soki powstałe z miażdżonych składników są znacznie bardziej wartościowe. Kolejną zaletą jest gęstość soku. Z powodzeniem można go traktować jako dodatkowy posiłek lub przekąskę, ponieważ syci na dłużej. Niektóre modele mają możliwość ustawiania gęstości soku dopasowanego do naszych potrzeb. Co więcej, urządzenie nie podgrzewa produkty, przez co wrażliwe witaminy czy enzymy się nie rozkładają. Wyciskarka wolnoobrotowa generuje bardzo mało odpadów. Po wyciskanych warzywach i owocach pozostają jedynie wysuszone cząstki bez kropli cieczy. Zaawansowane wyciskarki są urządzeniami wielofunkcyjnymi, czyli z ich pomocą można pokroić makaron, przyrządzić lody, zrobić mleko kokosowe, migdałowe, czy zmielić ziarna, nasiona lub świeże zioła. Największą funkcjonalnością charakteryzują się wyciskarki jednoślimakowe poziome. Z kolei pionowe służa głównie do produkcji soków, shake’ów i smoothie. Są idealnym wyborem do małych kuchni.