Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Zależy ci na ochronie przyrody mórz i oceanów? Chcesz przyczynić się do zachowania różnorodności biologicznej wód na świecie? Twój wybór ma znaczenie!

Rybołówstwo a stan mórz i oceanów

Dzisiejsze rybołówstwo ma potężny wpływ na ogólną kondycję wód na świecie, a przede wszystkim na ilość żyjących w nich ryb. Aktualnie sytuacja wygląda tak:

30% światowych zasobów ryb jest przełowionych,

ok. 60% zasobów jest poławianych na najwyższym możliwym poziomie.

W wyniku tych destrukcyjnych ludzkich praktyk zanika bioróżnorodność, a ekosystemy przydenne ulegają zniszczeniu. Dodatkowo, w wyniku stosowania nieprecyzyjnych narzędzi połowowych, dochodzi do niechcianych połowów, których ofiarami bywają foki, delfiny, ptaki morskie itp. Jeżeli sytuacja nie ulegnie zmianie – w niedługiej przyszłości wiele gatunków ryb i owoców morza wyginie bezpowrotnie za naszym przyzwoleniem.

Pora powiedzieć STOP!

Jaka ryba na obiad?

Bałtyckie biura WWF (w tym również WWF Polska) wydały właśnie poradnik konsumencki o rybach i owocach morza o nazwie „Jaka ryba na obiad?”. Został on stworzony, byśmy mogli podejmować świadome decyzje podczas zakupów i tym samym kupować w sposób przyjazny dla środowiska naturalnego.

Jak korzystać z przewodnika?

Jak korzystać z przewodnika? To bardzo proste. Będąc w sklepie, wybieramy dowolną rybę i sprawdzamy:

  1. Jaki to gatunek?
  2. Skąd pochodzi?
  3. W jaki sposób została złowiona?

Następnie sprawdzamy w przewodniku WWF, czy kupno ryby będzie słusznym wyborem.

Dokonaj zielonego wyboru

Ryby w przewodniku zostały podzielone na 3 grupy i oznaczone kolorami (zielony, żółty i czerwony) w zależności od kondycji danego stada i stanu ekosystemu wodnego:
Dokonaj zielonego wyboru! – kolor zielony oznacza najlepszy wybór pod względem środowiskowym (symbol ten posiadają wszystkie ryby i owoce morza z certyfikatami MSC lub ASC).
Żółty – nakazuje się zastanowić i wybrać rybę z takim oznaczeniem jedynie w przypadku, gdy zabraknie gatunków z symbolem zielonym.
Czerwony – NIE KUPUJ! Gatunki ryb oznaczone tym kolorem pochodzą z niezrównoważonych połowów o negatywnym wpływie na środowisko morskie.

Pobierz poradnik „Jaka ryba na obiad?”

Pobierz nową edycję poradnika: „Jaka ryba na obiad?”

 

Zobacz też: W Biedronce kupisz ryby z certyfikatem

Źródła: wwf.pl