Weganizm nazywany jest bardziej restrykcyjną wersją wegetarianizmu, ponieważ oprócz mięsa odrzuca się wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Trend bycia “wege” wciąż rośnie w siłę. Coraz więcej ludzi jest na diecie wegańskiej, ale wege to nie tylko jedzenie to sposób bycia oraz możliwość oferowania produktów, usług, np. wegańskie restauracje, ubrania, czy kosmetyki…
Slow Life
Eko inicjatywy w Wola Parku. Nowa odsłona cyklu „Mamy zielone pojęcie”
Warszawski Wola Park kontynuuje działania z cyklu „Mamy zielone pojęcie”, jednak ze względu na pandemię COVID-19 zielone inicjatywy są realizowane w zmienionej formie. Na klientów centrum handlowego czeka instalacja „Pająki miejskie” przygotowana z odzyskanych 150 000 słomek, a także 4 witryny sklepowe z ekologicznymi ciekawostkami. W ten sposób Wola Park zachęca warszawiaków do dbania o środowisko oraz życia w …
Niedocenione wartości lecznicze jabłek
Z okazji Światowego Dnia Jabłka poprosiliśmy Mariusza Budrowskiego, twórcę bloga „Odmładzanie na Surowo” o powiedzenie paru słów o tych cudownych owocach.
Zero waste, czyli dlaczego nie warto wyrzucać rzeczy?
Filozofia zero waste już od dawna cieszy się ogromną popularnością, jednak w dobie pandemii koronawirusa nabrała jeszcze większego znaczenia. Marnotrawstwo jedzenia i wyrzucanie przedmiotów, które z powodzeniem można naprawić jest dzisiaj passe.
Pokolenie a sposób odżywania – co i jak jedzą przedstawiciele poszczególnych grup
Bez względu na wiek każdy uwielbia jeść. Chociaż wiele osób może lubić te same potrawy i restauracje, mogą mieć zupełnie inne nawyki żywieniowe. Sprawdźcie, jak różne są preferencje trzech popularnych grup: Baby Boomers, Millenialsów oraz pokolenia Z.
Zmiana nawyków żywieniowych w czasie izolacji społecznej – łódzkie na czele
Mieszkańcy województwa łódzkiego, dolnośląskiego i mazowieckiego najczęściej zmieniali swoje nawyki żywieniowe w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie firmy Upfield. Województwa łódzkie i mazowieckie, to także – obok województwa pomorskiego, regiony, gdzie respondenci okazali się największymi zwolennikami kuchni roślinnej, sięgając w czasie izolacji po roślinne produkty częściej niż …
Dlaczego uciekamy z centrum miast? O zaletach życia na przedmieściach
Mieszkania na przedmieściach to coraz częściej wybierane inwestycje. Trend ten utrzymuje się już od paru lat – wiele osób, szukających nieruchomości na sprzedaż, decyduje się na zakup domu lub segmentu na obrzeżach miasta, zamiast w centrum. Dlaczego? Mieszkanie poza miastem ma wiele zalet, które mają wpływ na podjęcie takiej właśnie inwestycji. W artykule wskazujemy kilka …
Na co zwrócić uwagę przy wyborze butelki do pracy
Wybierając doskonałą butelkę do pracy, istotne jest, aby skupić się na jej pojemności. Warto wybrać taką, którą z łatwością zmieścimy do torby, lub plecaka, a także nie odczujemy ciężaru i dyskomfortu podczas noszenia jej w dłoni. Zalecaną pojemnością jest 500ml, dzięki temu spokojnie możemy ugasić pragnienie, a także zabrać ją ze sobą w każde miejsce.
Urlop w stylu eko. O czym pamiętać podczas wakacji na łonie natury
Pandemia koronawirusa sprzyja turystyce krajowej. Rezygnacja z zagranicznych wyjazdów to dla części osób doskonała okazja do zwiedzenia niepoznanych dotąd regionów Polski. Zwłaszcza tych, które nie są odwiedzane tłumnie przez wczasowiczów. Wybierając tego rodzaju miejsca, warto sobie przypomnieć, jak postępować, by nie wyrządzić szkody przyrodzie.
Wakacje w zgodzie z naturą. Nie zmieniaj kurortów w śmietniska
Podczas tegorocznych wakacji – ze względu na zagrożenie związane z koronawirusem – większość rodzimych turystów zdecyduje się na spędzenie urlopu w Polsce. Oznacza to, że popularnością będą cieszyć się nie tylko największe kurorty, ale także mniej znane miejscowości. Jednak bez względu na to, którą opcję wybierzemy, podczas wypoczynku należy pamiętać o podstawowych zasadach obcowania z …