Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Kwiecień i maj to zdecydowanie miesiące królowania na łąkach i trawnikach koloru żółtego, pod którym kryje się mniszek lekarski. Dla jednych chwast, dla innych wspaniały lek na wiele dolegliwości. Jak zbierać mlecz na miód? Jak go zrobić oraz jakie posiada właściwości zdrowotne? Zapraszam do przeczytania artykułu.

Mniszek lekarski – kilka słów o roślinie

Nie sposób przystąpić do zrywania mleczu – nie dowiedziawszy się wcześniej kilku słów on tej niesamowitej roślinie. Otóż mniszek lekarski najprawdopodobniej przywędrował do nas z Grecji, a jego największa popularność przypada na wiek XVI. Mlecz jest rośliną o wielu imionach, a najciekawsze z nich to bole oczy, gołębi groch, lwi ząb oraz świni mnich.
Mniszek lekarski posiada multum właściwości zdrowotnych – działa moczopędnie, przeciwcukrzycowo, wzmacnia odporność organizmu, a także leczy choroby skóry.

Więcej o jego działaniu przeczytacie: 10 powodów, dla których warto stosować mniszek lekarski.

Jak zbierać mlecz na miód?

Pierwszym krokiem sporządzania miodu z mniszka jest przede wszystkim znalezienie odpowiedniego miejsca do zbioru. Musimy znaleźć czystą łąkę, z dala od dróg, samochodów i terenów przemysłowych. Na zbieranie mniszka warto wybrać słoneczny dzień.
Kiedy już znajdziemy idealną łąkę – zakładamy gumowe rękawiczki (gdyż mlecze brudzą) i przystępujemy do zrywania. Najlepiej użyć w tym celu nożyczek, dzięki którym cała akcja przebiegnie sprawniej i szybciej. Pamiętajmy, by zrywać jedynie główki mniszków (bez łodyżki, ponieważ ma ona gorzki smak). Potrzebujemy ok. 500 kwiatów.

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? – przepis

Przepis na miód z mniszka lekarskiego
Składniki:

  • 500 kwiatów mniszka,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody,
  • 1-2 cytryny.

Sposób przygotowania:
1. Kwiaty mniszka należy rozłożyć na dworze na dużych kartkach (można użyć gazet lub kartonów). Pozostawiamy je na 2-3 godziny, by wyszły z nich robaczki. Następnie przeglądamy każdy kwiatek, by upewnić się, że nie ma w nim żadnych żyjątek.
2. Kwiatki umieszczamy w garnku, zalewamy 1 l wody i gotujemy 20 min od zagotowania. Następnie odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
3. Kolejnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka. Płyn powinien być czysty i klarowny.
4. Dodajemy cukier, sok z cytryn i mieszamy. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu ok. 2 godziny, aż syrop zgęstnieje i nabierze miodowego koloru.
5. Gorący – przelewamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Słoiki przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Właściwości miodu z mniszka lekarskiego:

  • wzmacnia odporność,
  • łagodzi kaszel,
  • wspomaga układ kostny,
  • odtruwa organizm z toksyn,
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
  • działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • poprawia wygląd skóry,
  • posiada właściwości przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne.

 

Zobacz też: 10 powodów, dla których warto stosować mniszek lekarski

Źródła: wiedza własna, poradnikzdrowie.pl, zdrowie.pl, olgasmile.com, blogodzinka.pl.